viernes, 6 de mayo de 2016

Què han dit les xarxes socials sobre la restricció de la vacuna de la varicel·la?

Pòster presentat a la XXII Reunió de la Societat Catalana de Pediatria 2016.

Sovint penso que ens ha tocat viure en un país estrany. No, no ho dic per la conjuntura política que estem travessant en aquest moments, Déu me'n guardi. L'asseveració ve al cas d'unes autoritats sanitàries que són capaces en el decurs d'uns mesos de passar de recomanar una vacuna a prohibir la seva venda per després incloure-la en el calendari vacunal sistemàtic i, fins i tot, finançar-la. Sí, ara sí, estem parlant de l'assumpte de la varicel·la, d'altra forma dit la "Varicel·la Papers". 


Anem a pams, com ha anat tot això? 
La vacuna de la varicel·la està disponible al nostre país des del 1998, aleshores era denominada d'ús hospitalari i només es feia servir en grups de població de risc per a patir la malaltia. A partir del 2005 el Consejo Interterritorial de Salud (CISNS) -òrgan ministerial encarregat de la legislació al respecte- recomana la vacunació de la malaltia als adolescents pre púbers que no l'hagin passat. A partir d'aquí la vacuna està en lliure disposició a les oficines de farmàcia i, saltant-se aquesta normativa, al 2006 les comunitats autònomes de Madrid, Navarra, Ceuta i Melilla incorporen la vacunació als menors de dos anys en els seus calendaris. 
Al juliol del 2013 l'Agencia Española del Medicamento y de Productos Sanitarios (AEMPS) sota uns suposats efectes nocius d'una vacunació massiva mal reglada, decideix bloquejar el proveïment de vacuna a les farmàcies. Tot i això les CCAA que l'havien inclòs als seus calendaris la segueixen posant i finançant, però tret d'aquestes àrees la vacuna no es pot comprar enlloc. Al 2014 la CA de Madrid s'adhereix a la normativa general i com a conseqüència tampoc aquí es pot aconseguir la vacuna des d'aleshores. Al juny l'AEMPS bloqueja també els estocs de vacunes a Navarra i al juliol es torna a catalogar d'ús hospitalari, cosa que significa que només aquells nens amb malalties de risc poden ser vacunats amb unitats provinents de farmàcies hospitalàries. 
El poble, en general, està esverat amb les mesures i el món de la pediatria encara més. Em consta que durant el congrés TIPICO V: 5º TALLER INTERACTIVO INFECTOLÓGICO al novembre del 2014 a Santiago de Compostela coincideixen en el mateix hotel un considerable grup de congressistes –tots ells destacats membres de la vacunología i l'infectología del país- amb el ministre de sanitat, i en un moment de coincidència tèmporo espaial en una sala de l'hotel, "l'acorralen" per a fer-li veure que les mesures són totalment contràries al que l'evidència científica diu al respecte... aquí ho deixo.

"Resultado de eliminar vacunas que funcionan". Antonio Conejo.
Jornada de vacunas AEP 2016. Toledo.
A l'abril del 2015 el Ministerio de Sanidad inicia els tràmits perquè la vacuna torni a estar inclosa en el calendari de la primera infància i, per tant, es pugui tornar a vendre a les farmàcies; és al juny quan el ministre -Alfonso Alonso- fa l'anunci públic de la mesura. Ajuliol el Ministerio l'aprova. Queda inclosa la vacunació front la varicel·la en el calendari publicat pel CISNS efectiu a partir del gener del 2016 i, a partir d'aquí, són les diferents CCAA les que decideixen en quin moment ho faran. 

L'estudi 
En base a aquesta cronologia dels fets m'ha semblat adient fer un repàs pels diferents blogs de les xarxes per a fer una recerca del que en ells es deia del tema. 
Tot i que la blogosfera és inesgotable i que la meva cerca podia tenir un biaix considerable, la vaig acotar al blogs que optaven al premi Bitácoras 2015 en la categoria de salut i innovació científica i als revisats en Lalistadepepe als quals hi vaig afegir d'altres que em varen semblar d'interès per la seva nomenada. Es van revisar totes les entrades des del juny del 2013 fins al gener del 2016 i van entrar en l'estudi aquelles que feien alguna referència al tema proposat. 
En total es van avaluar 144 blogs dels quals 39 són de temàtica bàsicament pediàtrica. Els resultats els teniu en aquest gràfic que és el pòster presentat a la XXII Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria. 


Un 25% del total dels blogs ha fet esment d'una o altra manera a la restricció de la vacuna de la varicel·la, mentre que en els blogs pediàtrics aquest percentatge s'incrementa fins al  65. D'entre tots els que han fet referència a la situació, en un 82% estaven en contra de la restricció, un 16% no s'hi pronunciaven i un 2% es mostraven favorables. Atenent als blogs de caire pediàtric, un 92% es van mostrar contraris i un 8% feien referència al fet sense exposar la seva postura. Cap dels autors pediatres es va mostrar a favor del bloqueig de la vacuna. 
En el pòster he tret les meves conclusions, a partir d'aquí que cadascú en tregui les seves... Per a cloure dir-vos que un, que és malpensat de mena, des d'un bon començament dels "Varicel·la Papers" sempre ha tingut una idea formada de quina era la veritable causa d'aquest bloqueig, però només l'explico en la intimitat i amb una cerveseta pel davant i sempre negaré que ho he dit. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Pon aquí lo que te parezca. A mi, posiblemente, también me parecerá bien.